h

Omgekeerde staking in Houtigehage

2 juli 2017

Omgekeerde staking in Houtigehage

Foto: SP
Deze gebeurtenis is onderdeel van de geschiedenis van het socialisme en dus indirect ook van de in 1992 opgerichte afdeling Smallingerland van de Socialistische Partij door Frans Baron.

In 1952 gebeurde er in Houtigehage iets wat voor die tijd en ook na die tijd uniek was. Er was toen veel armoede in grote delen van Friesland en vooral op het platteland. De aan de Communistische Partij Nederland gelieerde vakbeweging Eenheidsvakcentrale ( EVC) hield in januari van dat jaar in het plaatselijke café een vergadering. In die vergadering spraken de jongeren hun woede uit over het gebrek aan werk, geld en eten in het dorp. Ter plekke werd een actiecomité gevormd. Als voorbeeld gebruikte men een artikel in de krant over werkloze Italiaanse arbeiders. Zij hadden braakliggende stukken grond onteigend van grootgrondbezitters en waren die gaan ontginnen. De Parkwijk in Houtigehage werd aangewezen om te "ontginnen" mede omdat de gemeente Smallingerland weigerde iets aan de "strieminne" toestand van deze weg te doen. Uit protest ging men dus niet staken maar juist aan het werk. Deze actie is bekend geworden als de omgekeerde staking van Houtigehage.

De bekende Friese regisseur van iepenloftspullen Wimpy de Vries heeft van bovenstaand gegeven een prachtig stuk gemaakt. Vrijdag 30 juni jl. mocht ik de première bijwonen. De voorstelling vond plaats aan de Skoallewyk 10 te Houtigehage( het waldhuske) In de stromende regen zag ik een prachtige weergave van de armoede en de strijd van deze harde werkers die de toon zetten voor het socialisme wat nog steeds leeft in onze gemeente.

Foto: SP

Het actiecomité bestond onder andere uit Johannes van der Heide ( gespeeld door zijn kleinzoon Jan) en Reinder Baron. Deze laatste was de vader van Frans Baron die in 2009 overleed maar nog altijd in ons SP geheugen gegrift staat.

Daarmee is de cirkel voor mij rond. Met het 25 jarig jubileum van SP Smallingerland in het vooruitzicht op 30 september kunnen we gerust stellen dat onze wortels al veel eerder geplant waren. Houtigehage staat ook nog steeds bekend als het rode dorp, bij de laatste Kamerverkiezingen haalde de SP hier meer stemmen dan ooit.

Jos van der Horst

 

Er zijn nog voorstellingen op 7, 8 en 9 juli.

Voor de voorstelling van zondag 9 juli ( aanvang 15.00) geeft SP Smallingerland 2 vrijkaarten weg. Wilt u daarvoor in aanmerking komen dan moet u een mail met contactgegevens sturen naar smallingerland@sp.nl . Wij verloten dan de kaarten onder de inzenders. Degene die niet aanmerking voor een vrijkaart krijgt een leuke SP-gadget thuisgestuurd.

 

Reactie toevoegen

U bent hier