h

SP:Overheids BV is privatisering zorg in Smallingerland

26 november 2018

SP:Overheids BV is privatisering zorg in Smallingerland

Foto: Overheid / overheid.nl

Op dinsdag 27 november wordt er in de Raadsvergadering van de gemeente Smallingerland een extra agendapunt inzake de Overheids BV toegevoegd. De fractie van de SP heeft samen met Smallingerlands Belang, CDA, CU en D66 dit spoeddebat aangevraagd.

De nieuw op te richten Overheids BV verenigt per 1 januari de gebiedsteams, de WMO-afdeling en een gedeelte van Sociale Zaken tot een integraal “zorgbedrijf” 

Onlangs gaf de raadswerkgroep de opdracht om de zeggenschap van de Raad te borgen in de statuten terug aan de Raad. De borging die de werkgroep en dus de Raad voor ogen stond kon niet waargemaakt worden. 

Het college van Smallingerland is hierover een andere mening toegedaan zoals onlangs door wethouder Haverkort in de media is verwoord. Hij vindt dat die zeggenschap heel goed in de statuten geborgd kan worden door zienswijzen en budgetrecht van de Raad. 

“ Het verschil zit echt in directe zeggenschap of verantwoording achteraf” zegt SP-fractievoorzitter Jos van der Horst. “ Er kan bijvoorbeeld niet meegesproken op de algemene aandeelhoudersvergadering , terwijl een Raadslid wel als toehoorder aanwezig kan zijn, dan heb je alleen achteraf iets te vertellen” 

Het echte struikelblok lijkt te zijn dat het college wel steeds het beeld heeft geschetst dat wat de Raad voor ogen had ook mogelijk was in de statuten. “ Ik denk dat het daar hoofdzakelijk om zou moeten gaan, anders is deze BV niet meer dan een botte privatisering van de zorg in Smallingerland” aldus Jos van der Horst

Reactie toevoegen

U bent hier