h

Van nieuwe politiek naar zakencollege

4 maart 2020

Van nieuwe politiek naar zakencollege

Foto: Jamal Al Sari

In een extra raadsvergadering werd het rapport ‘Over de eigen schaduw heenstappen’ besproken. Deze verkenning is opgesteld nadat de PvdA eerder uit de coalitie stapte en eerder al meerdere wethouders hun functie hadden neergelegd. Twee jaar geleden was het motto bij de vorming van het college: weg met de oude politiek! Er werden mooie woorden gesproken over verbinden en rolverdeling. Nog geen twee jaar later is hier niets meer van over. Tuurlijk we hebben koopzondagen en ook het casino komt eraan, maar een kadernota komt niet door de raad.

Een zonneplan? Een zwembad? Een nieuwe school? Ruimte voor woonwagens? Alle deze collegevoorstellen worden door de raad afgeschoten en verdwijnen daarna in een donker gat. Soms door gebrek aan realisme, soms door doorgeschoten NIMBY gevoelens die de raad omarmt. Dan moeten wij ons afvragen waar wij met z’n allen mee bezig zijn. Bestuursverantwoordelijkheid is niet alleen een feestje, maar vergt ook moeilijke besluiten.

De verkenning van dhr. Baas is helder, duidelijk verontrustend. Wij herkennen onze input die wij hadden richting de commissie terug in het rapport. Wij zien een college dat niet goed haar rol kan uitvoeren omdat ze te weinig ruimte krijgt. Wij missen een gezamenlijk coalitiebelang. We zien individuele coalitiepartijen met hun eigen belang en dat met name de ELP vaak op de stoel van het dagelijks bestuur gaat zitten. We constateren ook dat de ELP een kwart van het aantal raadszetels heeft en makkelijk meerderheden kan vormen met zowel de coalitie als de oppositie. De ELP noemt dit dualisme, maar gecombineerd met het aantal zetels in de raad ligt machtsgebruik op de loer.

In combinatie met wat wij verder in het rapport lezen over: gebrek aan vertrouwen, gebrek aan deskundigheid en sturing, een niet functionerend coalitieoverleg, onvoldoende communicatie en uitgebleven resultaten is het misschien vreemd dat deze coalitie zo lang in stand is gebleven.

Maar hoe gaan we nu verder? Het rapport van dhr. Baas is duidelijk en adviseert een zakencollege in combinatie met een cultuurwijziging. Als ik het politiek bekijk is dit niet het voorkeurscenario van de SP, maar pellen wij de mogelijke oplossingsrichtingen af, dan is dit praktisch gezien de minst slechte.

Gezien de problemen die beschreven staan in het rapport en onze eigen ervaringen hebben wij ernstige twijfels over zowel een minderheidscoalitie of de huidige coalitie aanvullen tot een meerderheidscoalitie. Dan is het wachten tot het weer mis gaat in de ogen van de SP. Een christelijk linkse combinatie klinkt misschien leuk voor de SP en kan misschien numeriek, maar doet geen recht aan de verkiezingsuitslag in onze ogen. Tja…dan is de optie die overblijft een zakencollege. De huidige wethouders treden af en er komt een commissie om het college opnieuw in te vullen. Wij zijn ons ervan bewust dat dit een heel ingrijpende stap is, zowel politiek maar ook menselijk.

Wij zien wel kansen zo bij te kunnen dragen aan het sociale hart van Smallingerland, elke partij kan de eigen ideologie compleet uitdragen. Wij kunnen het voorliggende besluit dan ook steunen. Het gaat wel spannend worden als het zakencollege moeilijke besluiten door de raad moet loodsen. Dat vergt geschikte wethouders, maar ook de cultuuromslag die de verkenning van ons als raad vraagt.

De meeste andere partijen waren tot vergelijkbare conclusies gekomen. Alleen een deel van het CDA volharde in het standpunt dat eerst no naar een meerderheidscollege moest worden gezocht. Dat deze partij graag weer aan de macht wil komen was de afgelopen weken al duidelijk geworden. Een grote meerderheid van de raad stond achter het voorstel om verder te gaan met een zakencollege en te werken aan een cultuurverandering. Daarnaast is door de raad gevraagd dat de burgemeester en de griffier dit proces begeleiden.

U bent hier