h

Locatie keuze Speciaal Onderwijs wijs besluit of is het buitensluiten?

16 april 2020

Locatie keuze Speciaal Onderwijs wijs besluit of is het buitensluiten?

 
De Gemeente Smallingerland en schoolbesturen van de scholen voor het speciaal basisonderwijs hebben een keuze gemaakt om verschillende scholen te gaan clusteren op één locatie. Aan deze keuze helaas geen politieke of maatschappelijke discussie vooraf gegaan waarbij is afgewogen of een scholencluster voor bijna achthonderd kinderen die speciale aandacht nodig hebben wel wenselijk is. Dit vinden wij te betreuren, maar dit is een gelopen race…
 
Er wordt nu al tijden gezocht door onze gemeente naar een locatie voor dit scholencluster waarvoor een grondstuk van meer dan twee en een half hectare noodzakelijk is. Natuurlijk zijn er voordelen van het clusteren. Een van de voordelen is dat het switchen van onderwijs binnen het cluster beter mogelijk zou zijn. Dat zou zo kunnen zijn, echter “switchen” om wat voor reden dan ook van het gewone onderwijs naar het MLK of Renn4 onderwijs is een grote aderlating voor desbetreffende kinderen en hun ouders .
 
De gedwongen keuze voor de locatie aan de buitenrand van Drachten maakt daar zowel fysiek als emotioneel een nog grotere stap van. De scholen zitten nu nog midden in de samenleving in verschillende wijken rond het centrum en zijn daardoor gemakkelijk en snel te bereiken voor ouders die hun kind zelf naar school brengen en soms kunnen de kinderen zelfstandig naar hun school.
 
Omwille van de tijd en afstand zal de keuze om kinderen met het taxibusje te laten gaan bij nieuwe locatie eerder genomen worden. Voor een kind, maar ook voor de ouders, kan dat verschrikkelijk zijn. Met het ‘busje’ naar school gaan veroorzaakt het verschil dat het kind op straat er niet meer bij hoort en niet meer mag meedoen. Ook het argument dat leerlingen makkelijker teruggeplaatst kunnen worden naar de gewone basisschool door intensievere samenwerking lijkt mij niet te kloppen. Er zitten een flink aantal kinderen in het MLK onderwijs die eigenlijk met “een rugzakje” in het gewone basisonderwijs thuis horen. De landelijke plannen en uitvoer daarvan liggen echter helaas al lange tijd stil en krijgen van het huidige kabinet geen prioriteit. Dit komt vast mede door de bezuinigingen en het daardoor ontstane tekort en overbelasting van leerkrachten.
 
Het College heeft de leisure strook langs de Noorder-Hogeweg ter hoogte van Nijtap voorgesteld als meest geschikte locatie. Het vorige voorstel van het college was een plek in de wijk Vrijburgh, die locatie was geschikt, maar werd teruggetrokken na bezwaren van omwonenden die zich bezorgd maakten over de omvang van de school en de daarbij horende hoeveelheid verkeersbewegingen van taxi’s, ouders en personeel.
 
De nu gekozen locatie heeft dat probleem niet omdat er geen directe omwonende zijn en de ontsluiting gaat via de Noorder Hogeweg. De locatie ligt in het buitengebied achter een brede groene strook. Hierdoor ligt de locatie niet aan niet in- of direct aan de rand van het stedelijk gebied ligt. Echter scholen horen thuis in stedelijk gebied en daarom moet er voor de plannen een ontheffing bij de provincie worden aangevraagd.
 
André van leeuwen
Voorzitter SP Smallingerland

Reactie toevoegen

U bent hier