h

Veiligheid en drugs

16 april 2023

Veiligheid en drugs

Bij dit artikel zomaar enkele krantenkoppen van het afgelopen jaar. De SP maakt zich al jaren zorgen om het (toenemende?) drugsgebruik in Drachten. Wellicht is het logisch dat het gebruik hoog ligt in Drachten. Drachten kent al jaren een van de hoogste werkeloosheidscijfers met daarbij veel mensen die met een minimumloon of daaronder moeten proberen rond te komen. Maar drugsgebruik vindt niet alleen plaats bij de probleemwijken en de probleemgezinnen. Juist het gebruik van softdrug of ‘een pilletje’ bij doodnormale mensen vindt veel plaats. Waarom je bezatten aan bier wanneer je het ook met 1 pilletje kan doen? De hele week werken en ’s avonds of in het weekend effe met je kameraden iets nemen is helaas voor sommigen een welkome bevrijding van de veel te hoge prestatiedruk in onze maatschappij.

 

Wellicht worden drugs /pilletjes/ballonnetjes steeds normaler in onze maatschappij, maar de SP vind het echter niet normaal dat er (jeugdige) drugsdealers juist onze middelbare scholen bezoeken om hun handel te verkopen en om nieuwe minderjarige klanten te maken. Wij vinden het ook niet normaal dat dit gaat met bedreigingen en geweld zodat soms leerlingen door conciërges richting huis worden begeleid om veilig over straat te kunnen. De scholen nemen wel maatregelen en de wijkagent komt vaak langs, echter zonder overkoepelde aanpak en zonder het gewenste resultaat.

De SP heeft hiertoe een motie opgesteld om te zorgen dat wij als gemeente onze inspanningen gaan verhogen om de overlast rondom scholen aan te pakken. Dit zal moeten door meer overleg, meer gezamenlijke aanpak, strengere handhaving en betere voorlichting aan ouders en leerlingen.
Enkele partijen hebben al aangeven de motie samen met ons in te dienen, dus we hopen dat de aanpak binnenkort verbeterd en onze middelbare scholieren weer in een veilige omgeving naar school kunnen.

 
Ramon

Reactie toevoegen

U bent hier