h

Tot bloedens toe uitgeknepen

14 juli 2015

Tot bloedens toe uitgeknepen

Terwijl Engelsen, Duitsers,Fransen en Nederlanders ogenschijnlijk zorgeloos vakantie vieren in hun favoriete vakantieland Griekenland, is zich een ramp aan het voltrekken in de bakermat van de democratie.Om aan een bankroet te ontsnappen wordt de Griekse regering door de EU verplicht nog meer uit hun al zo arme bevolking te persen. De bedelstaf en de uitverkoop van al hun gemeenschappelijke bezittingen is het gevolg.

Het is bepaald niet mijn gewoonte om in mijn vakantie kritische stukjes te gaan tikken. Maar nu de nieuwsgaring rondom de Griekse kwestie zo hoog oploopt en verschillende partijen een eenzijdig beeld neerzetten, voel ik mij meer dan genoodzaakt.

Op het moment dat ik dit schrijf verblijf ik zelf op Corfu en heb ik contact met mensen op Samos en Lesbos. Overal hoor ik en zie ik hetzelfde. De toeristen uit het buitenland blijven mondjesmaat maar de Grieken van het vaste land blijven massaal weg.

Dat is al de eerste klap die toegediend wordt aan de belangrijkste bron van inkomsten van de eilanden. De grootste klap komt echter nog als de BTW in de horeca opgetrokken wordt tot 23%. Dan zullen volgens Spiros van de gelijknamige taverna in Ypsos ook de buitenlandse toeristen wegblijven. "Want de reden dat jullie hier komen is omdat het zo lekker goedkoop is hier". Met andere woorden door bezuinigingsdrift zal de al zwakke economie er niet beter op worden.

Een andere maatregel die de regering van Alexis Tsipras moet doorvoeren is de versobering van het pensioen stelsel. Deze laatste maatregel is bijna niet meer te doen omdat nu al drie generaties leven van gemiddeld 500 euro in de maand. Zo hoog of beter gezegd zo laag is het pensioen wat in Griekenland uitgekeerd wordt. Familiewaarden liggen hoog bij de Grieken en de gezinsleden konden altijd wel bij 1 generatie terecht als ze het even slecht ging maar dat wordt hen nu ook bijna onmogelijk gemaakt. Voeg daarbij ook nog dat de werkloosheid recordhoogtes heeft bereikt. De broekriem zit al op het laatste gaatje.

Griekenland heeft een enorme schuld aan een aantal Westeuropese banken en Goldman Sachs. Dat is de kern van het probleem dat nu voorligt. De 86 miljard steun gaat namelijk niet in zijn geheel naar de Griekse bevolking maar is louter en alleen bedoeld om bovengenoemde banken overeind te houden. Dat er nog steeds een bubbel is wordt hier schrijnend duidelijk. Wat ook schrijnend duidelijk wordt is dat de autonomie van leden van de EU niet meer gegarandeerd lijkt. Griekenland is derhalve overgeleverd aan het neoliberale juk van Europa.

Het moet me ook echt van het hart dat het Europa van de neoliberale politiek, en dat gaat van liberalen tot sociaal democraten, de democratie ernstig ondermijnd om niet te zeggen de nek om draait. Woensdag 15 juli moet het Griekse parlement beslissen. Akkoord gaan met de wurgcontracten vanuit Brussel of anders het faillissement met nog desatreuzere gevolgen.

Een onmogelijke dwingende oekaze dus terwijl juist de Syriza regering er alles aan gedaan heeft de belastingmaatregelen in te voeren die Brussel wenste bij het eerdere steunpakket. Deze socialistische regering komt in eerste instantie op voor de eigen bevolking en zo hoort dat ook. Dat is heel wat anders dan de zelfverijkende politiek van PASOK ( Sociaal democraten) en Nieuwe Democratie( conservatieven) die jarenlang met medeweten van Brussel en Goldman Sachs de kluit belazerd hebben waardoor nu de Griekse bevolking tot bloedens toe uitgekepen wordt.

Jos van der Horst

Reacties

Goeie column, de neoliberale dictatuur is dichterbij dan we hadden vermoed. De democratie wordt stelselmatig ondermijnd op het moment dat niet wordt toegegeven aan de neoliberale eisen. En dan zijn er democratisch gekozen politici, ook in NL, die dit allemaal prima vinden. Ongelooflijk!
Emile Grivel, SP Nieuwegein

Helemaal met je een Jos! We hebben zo langzamerhand in het land van een "kokervisie"! Als maar vaak en lang genoeg wordt herhaald dat Grieken lui zijn en allemaal te vroeg met pensioen gaan gaan velen dit geloven! Maar de sterksten hebben de regie (banken) en dat zal nog heel lang zo blijven!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier