h

SP: Verkapte Staatsteun, laatste hoofdstuk

4 maart 2019

SP: Verkapte Staatsteun, laatste hoofdstuk

Foto: Hillie de Koe / SP Fryslan

“ Het geld dat het gemeentebestuur voor­ schiet om de kosten van het graven van de Drachtster Vaart te dekken zien wij nooit in zijn geheel terug. De renteloze voorfinanciering van de Wind­groep is verkapte staatssteun aan een privé­onderneming en dat vindt de fractie van de SP verwerpelijk. Tenzij de gemeente overgaat tot nationalisatie en zo het gemeentelijk bouw­ en grondbedrijf her­ opricht. Bovendien heeft u vorige week het budget voor de thuiszorg afgeroomd naar de Algemene Reserves, waaruit nu het bedrag voor de Vaart wordt betaald. Dit terwijl er juist nu bezuinigd wordt op de thuiszorg! Voor de SP is dit onverteerbaar.”

Bovenstaande woorden sprak ik uit op 10 juli 2012 in de Raadsvergadering van Smallingerland. Alle andere partijen stemden toen in met de herfinanciering van de Drachtster Vaart. Daarvoor waren er allerlei tricks uitgehaald om de gemeenteraad om de tuin te leiden. Zo was het een raadsel welke BV van de Wind holding waar nu voor verantwoordelijk te houden was. Al met al kwam het erop neer dat door de crisis van 2008 Wind niet in staat was de Vaart uit te graven.

Dat dit bedrijf de vaart uit moest graven was een tegenprestatie voor de grond die het bedrijf had verworven van de gemeente. Op die grond zou later de wijk Drachtster Vaart verrijzen. 

In dezelfde Raadsvergadering van 2012 werd er ook een voorziening getroffen die de vordering aan de Windgroep moest dekken indien het geld niet terug zou komen. Toen werd deze projectontwikkelaar al de hand boven het hoofd gehouden en konden de zaken gewoon doorgaan. Inmiddels was de vordering opgelopen tot 10,5 miljoen. 

Afgelopen maand kocht de Wind groep de gemeente Smallingerland af met een schikking van amper 1 % van het totale schuldbedrag. Het is te gek voor woorden. Hiermee houden wij als gemeente voor de tweede keer een bedrijf in de benen dat net als de banken de schuld draagt van de financiële crisis van 2008. 

Wat mij echter nog het meest stoort is dat bijna alle partijen in deze gemeenteraad boter op hun hoofd hebben. Ze stemden met de herfinaciering in omdat ze zo graag die vaart uitgegraven wilden hebben. Het zou ons voorspoed en geluk brengen werd er gezegd. "Knarsetandend gaan we hiermee akkoord"  hoorde ik de toenmalige fractievoorzitter van de PvdA zeggen. Als gemeenteraad moet je je ogen uit de kop schamen dat dit het eindresultaat is. Er is iets meer dan 10 miljoen in een doodlopende sloot gegooid en er komt 150.000,= bovendrijven.

De boeken worden gesloten en daar is scheidend burgemeester Tom van Mourik maar wat trots op. Hij zei echter ook op de nieuwjaarsreceptie dat de bodem van de schatkist in zicht komt. Er ligt nog een taakstelling op het sociaal domein. Wat hadden we nu toch graag die thuiszorg reserve nog gehad uit 2012. 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier