Revolutie in de zorg.
Revolutie in de zorg.
Eén ding was duidelijk tijdens de door de SP en NuBasta georganiseerde forumdiscussie. Er moet iets veranderen in onze zorg. “Mensen op de werkvloer willen juist goede zorg geven, maar iedereen moet nu op de klok kijken” zegt Simmy de Vries van NuBasta. Twee-derde van het personeel in de zorg heeft de afgelopen jaren minder plezier in het werk gekregen en driekwart heeft collega's zien verdwijnen door de werkdruk.
Deze schreeuw van de werkvloer komt echter nog steeds niet door in Den Haag zegt Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP.
Volgens Antsje de Jong zou de bureaucratie moeten worden afgeschaft. “Er zijn zes functionarissen rondom de client buiten de daadwerkelijke zorgverlener.” Daarnaast is men dertig procent van de tijd bezig met registratie. Een groot deel daarvan verdwijnt echter ongebruikt in het archief.
Volgens Judith Ruchti, specialist ouderenzorg, krijgt een instelling pas geld als de papieren goed zijn ingevuld. Er wordt niet gekeken hoe de zorg wordt verleend. Ook de invoering van het zorg-zwaarte-pakket (ZZP) leidt tot een tweedeling binnen de zorg. Alleen mensen met geld kunnen de, door bezuinigingen uitgeklede, zorg weer tot een aanvaardbaar niveau brengen. Alle leden van het forum vinden dat werknemers en werkgevers samen een statement moeten maken richting de politiek.
Anke Huizinga, directeur Zuidoost Zorg, geeft aan dat ouderenzorg geen sluitpost moet zijn. Onderzoeken laten zien dat 80 procent van de bevolking goede zorg wil voor ouderen en zich schaamt voor wat er nu gebeurt.
Harry Dijkstra van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden ziet de huidige huisvesting in de ouderenzorg als een probleem. In plaats van de kleine kamertjes zouden mensen meer ruimte moeten krijgen.
Volgens Renske Leijten is de revolutie al eerder begonnen in Friesland. Laat hem nu voor de zorg beginnen in Drachten.