h

Je bent bij mij

15 november 2017

Je bent bij mij


Zaterdag 11 november werden de mantelzorgers door de gemeente, vertegenwoordigd door de zorgbuurtsuper, in het zonnetje gezet en in de watten gelegd. In de Lawei kon men geheel ontzorgd ontspannen en leren ontspannen.

Als ik het over mantelzorg heb doet me dat elke keer weer iets. Uit eigen ervaring weet ik dat je langzaam groeit in die rol van zorg en steun voor je maatje, je partner, je geliefde. Vaak heb je niet door dat je misschien wel twintig keer je eigen grens over gegaan bent in je ijver het je naaste zo geriefelijk mogelijk te maken.

Eerder in de week had ik een gesprek met een moeder en een dochter. De dochter, een getrouwde vrouw met 4 kinderen en een baan van 24 uur, zorgde ook nog eens een kleine dertig uur voor haar moeder. Terwijl ik luisterde naar haar verhaal kreeg ik het gevoel dat mensen vaak wel erg veel van zich zelf eisen als we het hebben over eigen kracht en wederkerigheid. Voor deze dappere dochter zou ik
iets extra's willen doen bovenop het aanbieden van een dag van de mantelzorg,want daar had ze geen tijd voor drukte ze me nog op het hart. Voor deze vrouw en de zorg voor haar moeder moet veel meer ingezet worden op "Samenkracht" zoals ik in een van mijn vorige columns ook al heb betoogd. Daar wil ik samen met onze gebiedsteams en de WMO afdeling vol op inzetten de komende periode.

Bovenstaand voorbeeld maakt dat er bij mij een bovenmatige waardering bestaat voor de inzet van alle mantelzorgers. Ik kan me niet voorstellen hoe ons zorglandschap er uit zou zien zonder.
Ik kan me ook niet voorstellen waar we zouden zijn zonder mensen als Kim Erkens die met haar "vergeet me liedjes" voor mensen met dementie zingt. Ook een mens als Andries de Jong, onze gemeentedichter, die de dag mocht afsluiten is in die zin van onschatbare waarde. Bij beide schoot ik vol deze zaterdag. Kim en Andries verbeeldden beide op hun geheel eigen wijze het credo van deze dag. In de woorden van de laatste: "Ik bedek je en loop naast je , je bent bij mij".

Deze blog verscheen op donderdag 16 november in Breeduit

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier